czwartek, 3 lutego 2011

~ Łosoś na szpinakowym risotto ~

Akcji ryba na talerzu ciąg dalszy. Znowu w roli głównej występuje łosoś, tym razem jednak w towarzystwie pysznego risotto ze szpinakiem. Buon Appetito!

Dla 4 osób.
Łosoś:
- ok. 100g łososia na osobę (najlepiej bez skórki)
Marynata:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 rozgniecione ząbki czosnku  
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
Z łososia usunęłam skórę, umyłam go, osuszyłam i podzieliłam na porcje. W misce przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki, wysmarowałam nią dokładnie rybę i odstawiłam do lodówki na około 2 godziny, ale jeśli ryba jest bardzo świeża można ją marynować nawet niecałe pół godziny. Następnie rozłożyłam łososia na dnie naczynia żaroodpornego i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotowałam risotto…

Risotto:
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- szklanka białego wina
- 10 pokrojonych suszonych pomidorów
- 1/1,5l bulionu drobiowego
- 1 opakowanie świeżego szpinaku, pozbawionego łodyżek
- 50g sera pleśniowego Lazur
- 5 łyżek parmezanu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Cebulkę podsmażyłam, wcisnęłam czosnek, wsypałam ryż. Smażyłam aż ryż stał się szklisty, wlałam wino, odparowałam alkohol i dodałam tymianek, suszone pomidory, gotowałam podlewając bulionem zaraz po tym jak poprzednią porcję "wypił" ryż. Gdy ryż zrobił się już wystarczająco miękki dodałam szpinak, ser pleśniowy i doprawiłam wsztsrko do smaku. Na koniec posypałam risotto parmezanem. Czas gotowania ryżu wyniósł ok. 35 minut.

1 komentarz: