Przepisy

KASZA JĘCZMIENNA PERŁOWA:

[2 porcje]
- 200g kaszy jęczmiennej perłowej
- łyżeczka masła
- Pesto bazyliowe

Ugotujcie w osolonej wodzie kaszę, uważajcie jednak by jej nie przegotować. Następnie wymieszajcie z domowym Pesto i gotowe!

BAZYLIOWE PESTO:

- mikser
- uprażone orzeszki nerkowca, pestki dyni i słonecznika
- starty parmezan
- oliwę z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- dużo bazylii
- trochę soku z cytryny

Wrzućcie składniki do miksera i zmielcie aż powstanie gładka masa.

KASZA GRYCZANA:

- 200g kaszy gryczanej
- cebula
- masło wedle uznania
- ser feta
- ser kozi lub inny ser
- jajko
- przyprawy
- opcjonalnie łyżka mąki gryczanej

W garnuszku na maśle usmaż cebulkę, dodaj kaszę i pozwól jej się trochę podprażyć. Następnie zalej kaszę wodą, posól i ugotuj. Jak kasza troszkę ostygnie dodaj pokrojoną w kostkę fetę i ser kozi. Jeśli lubisz świeże zioła, to śmiało możesz dodać pietruszkę, szczypiorek lub bazylię. Wbij jajko, dodaj mąkę, wymieszaj. Rozgrzej teflonową patelnię (dzięki niej nie potrzebujesz tłuszczu do smażenia) i zabierz się do smażenia. Do placuszków polecam kremową śmietanę!

KAPUSTA KISZONA:

- kapusta kiszona
- szczypiorek
- cebulka
- olej słonecznikowy
- sól, świeży pieprz
- cukier

Kapustę włóż do miski, dodaj cebulkę i szczypiorek. Najlepsza kapusta wyjdzie jeśli doprawisz ją zwykłym olejem słonecznikowym i cukrem do smaku.

SAKIEWKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GORGONZOLI
Widziałam ten przepis w programie kulinarnym, dlatego też ilości składników podaję "na oko".

[4 porcje]
- 4 kotlety schabowe
- borowiki (lub inne sezonowe grzyby, ja używałam boczniaków)
- 1 opakowanie krewetek (po rozmrożeniu około 250g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło, koperek/pietruszka
- krem balsamiczny
- jajko i bułka tarta
Sos:
- 200ml śmietanki kremówki
- 150g gorgonzoli (lub podobnego sera pleśniowego)
Na patelni rozpuść masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, wycisnij czosnek, dodaj grzyby i krewetki. Wszystko dopraw według uznania solą, świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem. Masz już gotowy farsz.
Rozbij kotlety w taki sposób, by można było je związać sznureczkiem po nałożeniu farszu, czyli dosyć cienko i równomiernie. Dopraw solą i pieprzem. Następnie nałóż farsz i zwiąż mięso sznurkiem, tak by wyglądem przypominało sakiewkę. Zamocz „dno” sakiewki w rozbełtanym jajku, bułce tartej i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Trzeba uważać podczas smażenia, gdyż schab ma tendencję do wysuszania się. Jeśli nie wiesz, czy mięso jest już gotowe w środku, wstaw sakiewki do rozgrzanego piekarnika na 2-3 minuty.
Przygotowanie sosu jest bardzo łatwe. Rozgrzej śmietankę w rondelku (nie pozwól by się zagotowała), a następnie dodaj ser. Ciągle mieszaj, aż ser się całkowicie rozpuści i powstanie jednolita masa. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, potrzymaj go na małym ogniu aż odparuje nadmiar wody. Uważaj by go nie przypalić.
Talerz polej sosem, udekoruj go kremem balsamicznym, nałóż sakiewkę i voila! Smacznego!

TORCIK PROWANSALSKI
Podpatrzony w ulubionej restauracji. Pychota!

[4 porcje]
- średni bakłażan
- 4 sparzone wrzątkiem pomidory bez skórki
- 8 plastrów sera koziego
- krem balsamiczny
- ząbek czosnku
-sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- bazylia do dekoracji
Na każdy torcik potrzebujesz po dwa plastry bakłażana , pomidora i sera. Pokrój warzywa w plastry 1,5cm grubości, dopraw je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Usmaż warzywa, nie deformując ich. Odsącz bakłażana z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Masz już gotowe wszystkie składniki. Na blaszce do pieczenia ułóż na przemian plastry bakłażana (posmaruj je wyciśniętym czosnkiem), pomidora i sera. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz aż ser się roztopi. Następnie delikatnie wyłóż torciki na talerze, polej kremem balsamicznym i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!

PLACUSZKI Z CUKINII I SOS TZATZIKI

Sos:
- 1 świeży ogórek
- 2 duże ząbki czosnku
- koperek i pietruszka
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- sól, świeży zmielony pieprz
- opakowanie gęstego jogurtu greckiego

Ogórka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie lekko odciśnij sok. Inaczej sos będzie „puszczał” wodę.
Do jogurtu dodaj ogórka, wyciśnięty czosnek, przyprawy i oliwę. Ja dodatkowo wsypałam zioła prowansalskie, suszoną bazylię i oregano oraz dodałam kilka kropel soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw sos do lodówki na jakąś godzinę, aby nabrał smaku.

Placuszki:
- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- mleko
- mąka pszenna
- cebula
- szczypiorek/koperek/pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy wg uznania
- plastry wędzonego łososia
Z jajek, mleka i mąki zrób ciasto jak na naleśniki. Do ciasta dodaj startą na grubszej tarce cukinię, posiekane zioła, czosnek i cebulkę. Wszystko dopraw według smaku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu. Szybko, smacznie i zdrowo! Smacznego!