piątek, 25 lutego 2011

~ Na śniadanie jaglana! ~

Jeśli doskwierają Wam zimowe mrozy, a na jajecznicę nie możecie już patrzeć, proponuję Wam przygotowanie zdrowego, pożywnego, ciepłego musli z kaszy jaglanej, gotowego  zaledwie w 15 minut!

Osobiście uwielbiam smak, który nadają mu orientalne przyprawy i możliwość nieustannego eksperymentowania z poszczególnymi składnikami tej potrawy, która nigdy się nie nudzi i zawsze dobrze smakuje!
  
Oryginalny przepis znalazłam w książce Ewy Dobek „5 przemian w kuchni i w życiu”:

- 1/2l wrzątku
- 3/4 filiżanki kaszy jaglanej (kilka razy opłukanej zimną wodą i raz wrzątkiem!)

Kaszę gotuję najpierw na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, potem zmieniam na średni i wrzucam dalej…

- pokrojony w plastry banan
- szczypta imbiru
- sól
- jedno utarte jabłko
- szczypta kurkumy, garść orzechów włoskich
- ziarna słonecznika, cynamon, łyżka stołowa masła, miód do smaku
- ½ filiżanki płatków owsianych

Największa trudność tego musli, oprócz zachowania kolejności wrzucania składników (ważne w kuchni 5 przemian!), polega na odpowiedniej regulacji siły ognia, dlatego też każde z Was musi „wyczuć” odpowiednią dla kaszy temperaturę. Im mniej wody w garnku tym mniejszy powinien być ogień.

Moja wersja bez banana i masła:

- 1/2l wrzątku
- 3/4 filiżanki kaszy jaglanej (kilka razy opłukanej zimną wodą i raz wrzątkiem!)
- garść suszonej żurawiny (możecie zastąpić każdym innym suszonym owocem: daktyle, figi, morele…)

Kaszę i żurawinę gotuję na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, potem zmieniam na średni i wrzucam dalej…

- imbir
- sól
- utarte jabłko
- kurkuma, garść słupków migdałów
- słonecznik, cynamon
- szczypta gałki muszkatołowej

Jak widzicie ta wersja jest mniej kaloryczna, gdyż nie ma w niej ani masła ani cukru, ale nie lubię rozpoczynać dnia „mdłymi” potrawami, dlatego też jeśli nie słodzę kaszy miodem czy syropem klonowym, posypuję ją ziarnami granatu i wtedy smakuje naprawdę wyśmienicie! Po tak energetyzującym i rozgrzewającym posiłku bez obaw wystawiam nos na zimno :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz